15:04 - رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران:
99 درصد برنج مازندران سالم است/کشت مکانیزه 27 درصدی برنج
- توسط سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران
- 0
- 215
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، هجدهمین همایش ملی برنج کشور امروز به میزبانی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری برگزار شد.
*سلامت 99 درصد برنج مازندران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در این همایش، سطوح مالکیت، بحران آب و کهولت سن بهرهبرداران را از چالشهای پیش رو کشت برنج اعلام کرد و افزود: برای کاهش صعوبت کار در کشاورزی بهویژه زراعت برنج گامهای خوبی در بحث مکانیزاسیون برداشته شد.
عزیزالله شهیدیفر افزود: چند سال اخیر از محل خطوط اعتباری مکانیزاسیون، ۴۵۰ میلیارد تومان در حوزه بهسازی و نوسازی ناوگان مکانیزاسیون کشاورزی از جمله حوزه برنج در مازندران توزیع شده است.
وی اضافه کرد: ۵۳ هزار هکتار معادل ۲۷ درصد زراعت برنج در مازندران مکانیزه کشت شد که این امر باعث کاهش سختی کار برنجکاران شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه تکنولوژی و دانش در اراضی کشاورزی باید کاربردی باشد، گفت: به عنوان نمونه آبیاری کم فشار میتواند در تامین آب و رفع چالشهای پیش رو کمک کند.
این مسؤول بیان کرد: ۱۲ درصد منابع آب برای زراعت برنج از روان آبها است، بخشی از منابع آبی چاهها و بخشی از منابع آبی را در دسترس نداریم و با وجود بارندگی پاییز و زمستان، اگر در فصل بهار با کاهش بارندگی مواجه باشیم منجر به خشکسالی در زراعت برنج میشود.
شهیدیفر با اشاره به اینکه امسال ۶ هزار هکتار از اراضی شالیزاری مازندران زیرکشت برنج نرفت، گفت: یکهزار هکتار هم به دلیل کمبود آب به مرحله برداشت نرسید.
وی اظهار کرد: تفاهمنامه احیا و لایروبی آببندانها بهعنوان منابع ذخیره آب برای کشاورزی، پرورش ماهی و گردشگری بین رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزیر جهاد کشاورزی و استانداران استانهای شمالی امضا شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران درباره سلامت برنج مازندران گفت: متاسفانه سر و صداهایی مبنی بر آلایندگی برنج داخلی به نیترات و فلزات سنگین بهویژه در برنج مازندران مطرح شد که آزمایشهای دانشگاه علوم پزشکی سالم بودن ۹۹ درصد برنج مازندران را تایید کرد و صادرات ۷۵ تن برنج طارم مازندران به اروپا و کانادا موید سلامت برنج استان است.
*نرخ رشد تولید ارقام پرمحصول در ۱۵ سال اخیربه ۱.۲ برسد
رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ادامه داد: در آینده امنیت غذایی اساسیترین دغدغه خواهد بود حتی امروزه کشورهای پیشرفته گرسنگی را از دغدغههای جوامع بشری عنوان میکنند.
تیموری اظهار کرد: برآوردها نشان میدهد ۵۳۵ میلیون تن برنج در دنیا تولید میشود که اگر این تولید با نرخ رشد پایدار و ثابت تداوم یابد تا سال ۲۰۵۰ با نرخ رشد بالای ۱.۷ می توانیم تمامی نیاز برنج خود را برطرف کنیم.
وی افزود: انتظار داریم با تولید ارقام پرمحصول و بهبود تکنولوژی در ۱۵ سال اخیر نرخ رشد تولید به ۱.۲ برسد.
رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه برای دستیابی به تولید پایدار نیازمند افزایش تولید هستیم، گفت: تغییر اقلیم و کمبود منابع آب از جمله چالشهای جهانی در کشت برنج خواهد بود.
این مسؤول اضافه کرد: در زنجیره تولید برنج، تکنولوژی و بیوتکنولوژی نقش اساسی در چالشهای جهانی برنج دارد؛ چرا که از دانش بهرهبرداران در بیوتکنولوژی استفاده نکردیم.
تیموری گفت: برای اینکه به سمت فرآوری برنج پیش رویم باید از تکنولوژیهای پیشرفتهتر استفاده کنیم تا فرآوری بهتری داشته باشیم.
*ممنوعیت و محدودیت کشت برنج در خارج از استانهای شمالی
دبیر انجمن ملی برنج ایران در هجدهمین همایش ملی برنج پیشاپیش از برگزاری نوزدهمین همایش ملی برنج در ۲۷ و ۲۸ آبان سال ۹۹ خبر داد و افزود: در حاشیه این همایش جشنواره برنج هم دایر کردیم تا هرآنچه را که به دلیل کمبود وقت نتوانستیم ارائه کنیم در جشنواره ارائه کنیم.
علیزاده شایق اظهار کرد: این همایش با شعار تحقیقات اثرگذار بر تولید پایدار برنج برپا شده است.
وی ادامه داد: در مصوبه هیات دولت ممنوعیت و محدودیت کشت برنج در خارج از استانهای شمالی مطرح شد و پیشنهاد میکنم وزارت جهاد کشاورزی کلمه ممنوعیت را در زراعت برنج حذف کند.
شایق با بیان اینکه ۱۰۴ مقاله به این همایش ارسال شد که ۹۰ مقاله بهصورت پوستر است گفت: تمام مقالاتی که تصویب شد در کتابی تحت عنوان مجموعه مقالات هجدهمین همایش ملی برنج کشور ثبت و منتشر میشود.
*ضرورت استفاده از فناوریهای نوین در کشت برنج
معاون استاندار مازندران نیز در ادامه اظهار کرد: هفت میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان تولید میشود که 40 درصد برنج کشور مربوط به مازندران و 522 هزار بهرهبردار در حوزه بخش کشاورزی در مازندران فعالیت میکنند که میطلبد مجموعه مدیران در برنامهریزی خود به مقوله کشاورزی توجه کنند.
حسن خیریانپور افزود: یکی از زویایی که باید توجه شود اقتصادی کردن تولید است تا برای کشاورزان اقتصادی و مقرون به صرفه باشد.
وی بیان کرد: هدف این همایش استفاده بهینه از آب و پایدار کردن بحث برنج و تولید آن است که باید به چندین موضوع توجه ویژه داشته باشیمو 160رودخانه و انهار داریم که ساماندهی رودخانهها مهم است.
معاون استاندار مازندران ادامه داد: همچنین در بحث کانالهای آبرسانی، میطلبد صاحبنظران و فعالان حوزه برنج این امر مهم را مدنظر قرار دهند و در این راستا فرمانداران درشهرستانها و سازمان مدیریت در استان به این بحث مهم توجه داشته باشند.
خیریانپور با اشاره به وجود 820 آببندان در استان گفت: کارکرد چند منظوره تامین آب، گردشگری و محیط زیست بسیار موثر و آمادهسازی برنامهها در سرلوحه فعالیت استان است.
وی گفت: در بحث کشت برنج رویکرد اصلی بر استفاده از فناوریهای نوین است که باید از دانش لازم استفاده و یافتهها را به کشاورزان منتقل کنیم و در این راستا ترویج بسیار اهمیت دارد.
معاون استاندار مازندران ادامه داد: در تدوین سند برنج کشور میان استانهای شمالی، این همایش کمک کننده بحث برنج از نظر کمی و کیفی است و با استفاده از ظرفیت قانونی، بودجه و اعتبارات پژوهشی را به سمت محصولات استراتژیک سوق دهیم و از ظرفیت موسسات تحقیقاتی و مراکز پژوهشی استفاده شود.
وی افزود: با تخصیص یک درصد بودجه پژوهشی، تحقیقات درباره پرورش میگو و مرکبات در استان انجام شد زیرا سالانه 2 میلیون و 500هزار تن مرکبات در مازندران تولید میشود که مباحثی مانند ارقام و بستهبندی در طرح پژوهشی پیشبینی شد که برای برنج نیز همین اقدام صورت میگیرد.
این مسؤول گفت: در کشت برنج ارقامی انتخاب کنیم که برای کشاورزان اقتصادی باشد.
معاون استاندار افزود: تسهیلات ویژه از منابع مختلف برای نوسازی شالیکوبی ها و مدرن کردن آن اختصاص یافت.
دیدگاه خود را بیان کن