مضرات سوزاندن کاه در شالیزار
برگرداندن کاه و کلش به زمین از طریق شخم و شیار موجب تامین بخشی از نیاز غذایی محصول برنج خواهد شد که در سال بعد در آن زمین کشت میشود و در نتیجه نیاز به مصرف کودهای شیمیایی نیز کاهش خواهد یافت.متأسفانه سوزاندن کاه پس از برداشت برنج که دلیل اصلی آن از سوی شالیکاران از بین بردن لارو کرم ساقه خوار و سایر آفات می باشد مضرات زیادی را بدنبال داشته که به برخی از آنها اشاره میگردد:
1 - سوزاندن کاه موجب تلفات برخی عناصر غذایی موجود در آن می شود. بنابراین در اراضی که کاه سوزانده می شود در مقایسه با اراضی که کاه به زمین برگردانده میشود نیاز به مصرف کود بیشتر میباشد.
2 - زمین شالیزاری که کاه در آن جمع شده پس از سوزانده شدن کاه بیشترین عناصر غذایی جذب همان قسمت خاک میشود و سایر بخشهای زمین از برخی عناصر فقیر میماند و در طول زمان این عمل موجب
میشود تا یکنواختی حاصلخیزی خاک مزرعه از بین رفته و ممکن است رشد محصول در سال بعد در کل مزرعه یکنواخت نباشد.
3 - سوزاندن کاه علاوه بر مشکلات یاد شده موجب از بین رفتن موجودات مفیدی میشود که در خاک وجود دارند.
4 - سوزاندن کاه موجب آلودگی محیط زیست می شود و علاوه بر آن ممکن است در تغییر شرایط آب و هوایی و افزایش درجه حرارت زمین تاثیر داشته باشد.
5 - کاه میتواند به عنوان یک منبع غذایی در جیره غذایی دام ها مورد استفاده قرار گیرد.
مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی – مدیریت زراعت