قابل توجه کلزا کاران گرامی استان مازندران
نظر به اهمیت پیشگیری و کنترل آفات اول فصل کلزا ، کمیته پیش آگاهی و شبکه مراقبت دانه های روغنی توجه کلزا کاران گرامی را به نکات ذیل جلب می نماید:
حلزون و راب ( لیسک ها ) : از آفات مهم و قابل توجه در هنگام سبز شدن کلزا می باشد که با تغذیه از برگ های لپه ای و برگ های اولیه عمدتاً از حاشیه مزارع شروع به خسارت می نماید لذا در صورت مشاهده اولین علائم خسارت می توان از طعمه مسموم متالدهید بمیزان 6-5 کیلوگرم یا طعمه مسموم فریکول 5 گرم در متر مربع ترجیحاَ در حاشیه مزارع هنگام غروب استفاده نمود.
برگخوارها : در برخی از سال ها که هوا نسبتاً گرم و خشک باشد جمعیت لاروهای برگخوار در اوایل پاییز در مزارع کلزا و برخی از سبزیجات برگی افزایش می یابد و با توجه به به شرایط آب و هوایی سال جاری و وجود برگخوارها در مزارع سویا ، در صورت عدم مدیریت خسارت قابل توجه وارد می نمایند لذا ضمن حذف علف های هرز حاشیه مزارع در صورت مشاهده اولین علائم خسارت لاروهای سنین پایین آفت مبارزه شیمیایی با استفاده از سموم توصیه شده از جمله آوانت 300 سی سی ، فوزالن 35%EC 2 لیتر ، روی اگرو ( ماترین ) یک لیتر در هکتار تاکید می گردد.
کک کلزا :حشرات کامل کک ها ، سوسک های جهنده به رنگ سیاه براق ، قهوه ای یا آبی تیره هستند که از پارانشیم برگ های اولیه کلزا تغذیه نموده و برگ ها به صورت توری (سوراخ سوراخ) دیده می شود. جهت پیشگیری از خسارت آفت یاد شده ضدعفونی بذور کلزا قبل از کاشت با حشره کش گاچو 14-12 گرم یا حشره کش کروزر به میزان 10-7 سی سی برای هر کیلو بذر توصیه و تاکید می گردد. لیکن در صورت عدم ضدعفونی بذور پس از سبز شدن کلزا در صورت بالا بودن جمعیت و مشاهده خسارت ، مبارزه شیمیایی با کک ها در حاشیه مزارع با حشره کش کنفیدور به میزان 400 سی سی یا حشره کش مالاتیون به میزان یک لیتر در هکتار توصیه می گردد.
رعایت کلیه توصیه های فنی برای کشت کلزا که از سوی مدیریت های ذیربط و محققین ، از جمله بستر سازی مناسب ، استفاده از ردیف کارها جهت رعایت میزان بذر مصرفی در هکتار بمنظور عمق مناسب کاشت و سبز یکنواخت ، رعایت زمان مناسب کاشت بذر ، ایجاد زهکشهای اصلی و فرعی در مزارع آبگیر و کاشت جوی پشته.... همچنین مشاوره و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک های گیاهپزشکی به منظور دریافت اطلاعات لازم جهت مدیریت عوامل خسارت زا تاکید می گردد.
رعایت نکات ایمنی از جمله استفاده از ماسک ، عینک ، چکمه ، لباس مخصوص سمپاشی ، کلاه ... هنگام کار با سموم شیمیایی و شستن اعضای آلوده پس از اتمام کار با آب و صابون ضروری است.
سازمان جهاد کشاورزی مازندران
مدیریت حفظ نباتات مهر ماه 1403
دیدگاه خود را بیان کن